shiba-inu-gb9def839b_1920

Jak na výcvik a výchovu shiba inu?

Vycvičit psa není nic snadného. Člověk si říká, že začne od štěněte, že to půjde snadno, ale i sebevíc inteligentní plemeno je stále pořád štěnětem, které se rádo hraje a učení příliš pozornosti nedává. Při výchově plemene shiba inu je však důležité vytrvat a hned od prvního momentu se představit jako autorita, která se má poslouchat. Přesně to je skvělý podklad pro to, abyste z domácího psího mazlíčka měli opravdu vychovaného parťáka, který vás bude poslouchat, a navíc vám bude bezmezně oddaný.

Shiba inu jako nezávislý pes

I když je plemeno shiba inu poměrně klidným psem, velmi silným a oddaným, přesto se jedná o psíka milujícího svou nezávislost. Jak tedy byl o zmíněno, k výcviku a výchově rasy musíte přistupovat opravdu striktně. Je zapotřebí ukázat, kdo je tady pánem. Ve světě psů je totiž právě toto plemeno často považováno za vůdce smečky, proto je zapotřebí mu dokázat, že ve světě lidí tomu bude jinak.

Neznamená to, že shiba inu výchova má být příliš tvrdá, bez výjimek, za dodržování přísných pravidel. Naopak – přistupujte k psíkovi s jistou porcí empatie a láskyplnosti. Buďte při výcviku důslední. Každé špatné či hrubé zacházení si pes pamatuje a může se proti němu ohradit.

Začít musíte od štěněcího věku

Pořekadlo: „Starého psa novým kouskům nenaučíš,” nikdy nebylo více pravdivé než v tomto případě. Shiba inu je náročný na výcvik, ovšem pokud se s tím začne od štěněcího věku a vytrvá se, úspěch je prakticky zaručen. Sázejte především na vtiskávání a socializaci, aby si pes zvykl na ostatní lidi, případně na domácí mazlíčky a nebral je v dospělosti jako cizince, proti kterým se musí ohradit, jak má v povaze.

Pokud se nebude brát socializace vážně, může to mít špatné následky v dospělosti. Nepodceňujte ani socializaci vůči jiným psům a už od štěněte se psem navštěvujte své známé, kteří jsou také pyšnými majiteli psího společníka. Pokud si shiba inu zvykne na ostatní psy jakéhokoli plemena, vyhnete se možné nesnášenlivosti vůči nim, kterou by si vlivem jeho povahy vybudoval.

Sdílet příspěvek

Přihlášení

přerušení příjmu objednávek

Z technických důvodů (porucha tiskárny) dočasně přerušujeme příjem objednávek na trička a mikiny. Děkujeme za pochopení.