shiba-gcba8c8b7a_1920

Jakou má shiba povahu a vlastnosti?

Plyšová srst, věrný pohled symbolizující oddanost až za hrob a ideální velikost – přesně tak lze popsat japonského psa shiba inu, který se dostává do hledáčku mnoha budoucích majitelů. Než si však člověk přenese drobné štěňátko přes práh svého domu, zajímá se také o jeho povahu. Naštěstí shiba má vlastnosti naprosto ukázkové.

Silný a inteligentní pes

I když mnohým připadá toto plemeno jako roztomilý plyšový medvídek, který ožil, ve skutečnosti se jedná o odolného, silného a velmi inteligentního psa. I když dokáže být svému majiteli věrný až do posledních dnů, přesto mluvíme o plemenu soběstačném a nezávislém, nerad se podřizuje vyšší autoritě.

K jeho typickým povahovým vlastnostem patří i nedůvěra k cizincům. To možná vede mnohé k domněnce, že štěká až příliš, zejména pokud přespává venku jako každý jiný pořádný hlídač. Skutečnost je ale někde zcela jinde. Plemeno zbytečně neštěká, zejména pokud je už od štěněte dobře socializovaný.

Tvarujte jeho povahu už od raného věku

Shibu a její povahu je možné dobře utvářet, pokud si plemeno přenesete přes práh domu už jako štěně. Jak již bylo zmíněno, dokáže se socializovat, ale také se dobře snese s ostatními domácími mazlíčky. Musí se však začít od raného věku, v pozdějších letech se pes může ke kočkám nebo pejskům či dalším mazlíčkům chovat jako k cizincům.

Klidný a pozorný pes

I když se možná někomu může shiba inu jevit stále jako poměrně náladové plemeno, pořád platí, že kromě své oddanosti, síle a inteligenci je také klidným a pozorným psem. Dokonce se o něm říká, že si promýšlí každý svůj krok, což je um či vlastnost, kterou bychom se od roztomilého pejska mohli naučit i my dospělí. Ne každý člověk toto bohužel ovládá.

Tak co, vyhrál u vás plyšový společník? Přesvědčil vás svou povahou? Věříme, že ano. Pozitiv má na své straně víc než dost.

Sdílet příspěvek

Přihlášení

přerušení příjmu objednávek

Z technických důvodů (porucha tiskárny) dočasně přerušujeme příjem objednávek na trička a mikiny. Děkujeme za pochopení.