domestic-animal-gf60823b5b_1280

Akita Inu vs Shiba Inu – jaký je rozdíl?

Plánujete si pořídit japonské plemeno Shiba Inu? Při procházení inzerátů chovné stanice možná narazíte na velmi podobnou rasu, a to na Akita Inu. A najednou je vaše rozhodování trochu složitější, protože obě plemena vypadají jako přes kopírák. Jaký je mezi nimi rozdíl, který poté rozhoduje o tom, jakého psího parťáka si nakonec přenesete přes práh domu?

Dvě plemena z Japonska, jeden zásadní rozdíl

Akita Inu i Shiba Inu jsou japonská plemena. Jejich rodiště je tato země, možná i proto jsou si velmi podobná, i co se vlastností týče. Hlavní rozdíl tkví v jejich velikosti. Akita je největší japonské plemeno, zatímco Shiba je nejmenší plemeno.

V porovnání s ostatními rasami, jež vznikla na území Japonska, jsou však stejně populární, dokonce jsou velice rozšířená i za hranicemi státu. To se například o Tosa Inu říct nedá, ale to je zase na další povídání…

Milují chladnější prostředí a mají společné rysy

Kromě své velikosti se mezi nimi příliš mnoho rozdílů nenajde. Obě plemena mají v lásce spíše chladnější prostředí (ostatně pro život v chladu byla přizpůsobena). Mají hustou, dvojitou srst, která je dokonale izoluje, a malé uši, které jsou právě díky své velikosti i okolním chlupům dobře chráněné před větrem i sněhem.

Jejich ocas je stočený, což se hodí zejména během spánku, kdy je hezky obejme. Tlama je poměrně tlustá, a to hlavně proto, aby dobře zahřívala vzduch v dýchacích cestách.

Často se tyto plemena pletou, zvláště pokud jsou ještě štěňata. Příkladem je slavný film Hačikó – příběh psa, kde jako štěně hrálo psa plemeno Shiba Inu a až později Akita. Pokud tedy na začátku filmu uvidíte štěňátko, tak se jedná o Shiba Inu. V dospělosti však už vidíme Akita Inu (větší plemeno psa).

Akita je méně náročná na údržbu

V čem se ještě mohou najít drobné, pro chovatele možná důležitější rozdíly, je způsob péče. Akita, čili největší psí plemeno v Japonsku, je na rozdíl od Shiba Inu méně náročná na údržbu. Délka života se při správné péči o psího parťáka může dostat až na dvanáct let, což je krásné. Shiba Inu se dožívá průměrně delšího věku, a to až patnácti let.

Dále by Vás mohlo zajímat:

Sdílet příspěvek

Přihlášení

přerušení příjmu objednávek

Z technických důvodů (porucha tiskárny) dočasně přerušujeme příjem objednávek na trička a mikiny. Děkujeme za pochopení.